October 15, 2021

Sesalnik za pepel olajša vzdrževanje kurilnih naprav

Tudi v sodobnih domovih pogosto uporabljamo kurilne naprave na lesni biomaso. Pravzaprav postajajo te vedno bolj priljubljene, saj ponujajo visoke izkoristke in varčno ogrevanje. Poleg tega imajo predvsem ognjišča in kamini na polena čudovit učinek, ki ga ne moremo posnemati z drugimi sistemi. Imeli pa bomo nekaj opravka tudi s čiščenjem in vzdrževanjem, za kar bomo potrebovali sesalnik za pepel. Na prvi pogled si morda ne mislimo, da bo ta oprema povsem nujna, a v resnici gre za nepogrešljiv dodatek za vsakogar, ki doma uporablja naprave, kjer nastaja pepel.

Tako bomo lažje vzdrževali čistočo v stanovanju, poskrbimo pa lahko tudi za dobrobit samih kurilnih naprav. Ne pozabimo še na dimniški sistem, ki prav tako zahteva nekaj vzdrževanja in redno čiščenje. Tako nam sesalnik za pepel ne pomaga le pri čiščenju, temveč lahko zagotavlja tudi varnost in učinkovitost pri kurjenju. Vsekakor gre za ključne funkcije, ki jih ne smemo zanemariti, če želimo v hladnih zimskih dneh uživati ob prasketanju plamenov in prijetni toplini, ki jo ogenj sprošča v dnevno sobo.

Vsa kurišča na les in biomaso potrebujejo tudi sesalnik za pepel

Za kar najboljšo izkušnjo bomo izbrali kakovosten sesalnik, ki je dobro pripravljen za to nalogo. Morda bi si mislili, da bo možno delo opraviti kar z običajnim sesalnikom, a kaj hitro se izkaže, da potrebujemo posebno napravo.

Zakaj potrebujemo poseben sesalnik za pepel?

Za čiščenje včasih uporabljamo vsestranske naprave, ki nam pomagajo pri praktično vsakem opravilu. Tudi sesalnik lahko opravi veliko dela, ne bomo pa mogli pri čiščenju pepela doseči dobrih rezultatov, če ne uporabljamo posebej prilagojene naprave.

Sesalnik za pepel je posebej prilagojen svojemu namenu. Pepel je namreč velik izziv pri čiščenju, kar se bo izkazalo takoj, ko se ga lotimo z neustrezno opremo. Sestavljen je iz drobcev, ki uidejo običajnim filtrom in zaokrožijo po prostoru, posedejo se še dlje od svojega izvora. Zaidejo seveda tudi v pljuča in drugam, kjer takšnih materialov gotovo ne želimo videti. Prilagojen sesalnik za pepel ima veliko boljše filtre in preprečuje uhajanje drobcev nazaj v prostor.

Druga pomembna funkcija je ta, da sesalnik lahko posesa tudi vroč pepel. Za to potrebujemo prilagojen sesalnik, ki ima ojačane dele. Po navadi imajo takšni sesalniki zelo enostavno zasnovo, imajo le cev, ki vodi pepel v nekakšno kovinsko vedro, kjer se nabira. Pomembno je to, da je naprava neprodušno zaprta in izdelana iz materialov, ki lahko zdržijo tudi višje temperature, če sesamo vroč pepel in še kak ogorek.

Sesalnik za pepel in druga oprema za čiščenje pepela

S sesalnikom se lotimo predvsem pepela v kurilnih napravah in v dimniku. Če pa imamo pepel po večji površini, je pametno uporabiti druge naprave. Na srečo imamo zelo praktične rešitve, predvsem pri uglednih znamkah, ki se dobro prilagodijo posebnim potrebam. Tako recimo uporabimo pometalec tal Karcher S 650, ki je priljubljena izbira za čiščenje večjih površin. Dobro opravi tudi s pepelom in sajami, ki se usedejo na tla. Takšnih plasti ne bi uspeli dobro očistiti s sesalnikom, ki je prilagojen za pepel v kurišču ali dimniku. Pometalec tal Karcher S 650 pa odlično opravi z večjimi površinami, na katerih imamo razne smeti in umazanijo.

Pomembno je, da se pepela lotimo s pravo opremo. Če začnemo pometati z metlo, bomo vse skupaj le dvignili v zrak. Splača se delu nameniti nekaj več pozornosti in uporabiti pravo opremo, sicer si bomo življenje le še dodatno zagrenili, saj nas čaka več dela, ki bo tudi bolj zahtevno, ko pepel zaide v prav vsak kotiček.

Sesalnik za pepel za zunanja kurišča

Nekoliko lažje delo nas čaka pri čiščenju zunanjih kurišč. Tam po navadi nimamo toliko skrbi z dvigovanjem drobcev pepela, čeprav so saje lahko zelo neugodne, če imamo recimo na terasi kakšno bolj občutljivo pohištvo, svetla senčila ali drugo opremo. Vsekakor se splača tudi na zunanjih površinah uporabiti primeren sesalnik za pepel, lahko pa se poslužimo še druge kakovostne opreme za enostavno čiščenje zunanjih površin.

Tudi zunaj potrebujemo sesalnik za pepel, če imamo žar ali drugo zunanje kurišče

Spet nam ponuja primerno rešitev znamka Karcher, ki domačim uporabnikom ponuja predvsem visokotlačni čistilec Karcher K 5. To je zelo vsestranski komplet, ki se odlično obnese tudi pri čiščenju zunanjih kurišč in njihove okolice. Brez težav bomo opravili s pepelom in z vsemi sledmi, ki jih ta material pušča za seboj. Dobro bomo pripravljeni tudi na kakšne zahtevnejše projekte, recimo če želimo teraso počistiti po dolgem poletju, potem ko smo več mesecev redno kurili v zunanjem kaminu ali odprtem kurišču. To je izziv, za katerega sesalnik za pepel ni dobro pripravljen, lahko pa nam priskoči na pomoč visokotlačni čistilec Karcher K 5. Vsekakor bomo svoje delo opravili bolj zanesljivo in uspešno, tudi če bo treba vanj vložiti nekaj več truda.

Takšna oprema je zelo dobrodošla povsod, kjer se ukvarjamo s čiščenjem zahtevnih površin. Vedno se splača imeti prilagojeno opremo, ki nam dejansko pomaga. To je lahko sesalnik za pepel, lahko pa se poslužimo še drugih posebej posrečenih pripomočkov, ki jih nudijo ugledni proizvajalci.

Copyright © 2021
Pogoji poslovanja