July 20, 2021

Previdno pri izbiri otroške posteljnine

Otroška soba ima cel kup opreme, ki mora biti zelo dobro pripravljena za uporabo. Mali uporabniki pa so lahko precej zahtevni in imajo drugačne prioritete kot odrasli, pa tudi drugačne potrebe, ki izvirajo iz različnih načinov uporabe in nekaterih posebnih lastnosti malih otrok. Upoštevajmo recimo to, da so otroci pogosto nekoliko bolj občutljivi in jih moramo še dodatno zaščititi pred kakšnimi grožnjami in nevarnostmi. Tudi v udobju domače postelje potrebujejo malčki nekaj dodatne zaščite, kar dosežemo z dobro posteljnino. Z izbiro kvalitetne otroške posteljnine imamo glavno vlogo pri tem, kako dobro bo otrok spal, s tem pa ima daljnosežne učinke za njegovo življenje. Mali otroci potrebujejo dovolj spanja za zdravo rast in razvoj, predvsem pa se bo količina in kvaliteta spanca kazala v njihovem počutju. Če bodo imeli pri spanju težave, tudi preko dneva ne bodo pridni. Odlike dobre otroške posteljnine poskrbijo, da so postavljeni nujni temelji za kvaliteten spanec.

Le redko zares dobro pomislimo na vse učinke, ki jih ima posteljnina pri opremljanju postelje. Sploh pri otroški opremi morda bolj cenimo atraktivne motive in podobe, ki so otrokom seveda zelo všeč, a to še ne pomeni, da bo izbrani komplet posteljnine res dobro opravil svojo nalogo. Poleg tega seveda izbira otroške posteljnine ni edina naloga, ki jo imamo pri zagotavljanju mirnega spanca. Potrebujemo tudi poseben vzglavnik za otroke in drugo nujno opremo, s katero poskrbimo za kar najboljše pogoje za spanje.

Ustrezne in manj ustrezne otroške posteljnine

Katere prioritete moramo postaviti pri izbiri otroške posteljnine na prvo mesto? Predvsem se moramo prepričati, da bo posteljnina res odgovarjala otroku in njegovim specifičnim potrebam. Včasih imajo otroci kakšne posebne potrebe, ki jih odrasli ne predvidimo ali ne prepoznamo, na to se moramo že vnaprej pripraviti.

Predvsem je pomembno, da je otroška posteljnina prijazna do kože otroka. Grobi materiali so lahko zelo moteči, še posebej v postelji, kjer pričakujemo udobje in miren spanec. Tak učinek lahko ponudijo mehki naravni materiali, ki ne obremenjujejo kože. Zelo očitne so prednosti kvalitetne otroške posteljnine pri otrocih, ki imajo probleme z alergijami ali občutljivostjo na prah, pršice in druge nadloge. 

Brez dobre otroške posteljnine ne bo mirnega spanca

Kvalitetna posteljnina je sestavljena iz mehkih in prijetnih materialov, ki so udobni tudi za nežno otroško kožo. Poleg tega prav ti materiali zagotavljajo tudi ključne funkcionalnosti posteljnine. Oprema mora biti topla in udobna, da bo spanec predvsem v hladnejšem delu leta res prijeten. V poletnem času pa se za veliko bolj pomembno izkaže to, da je posteljnina lahka in zračna, da se otrok v njej ne bo potil in premetaval.

Ključnega pomena je še to, da pri izbiri otroške posteljnine najdemo prave rešitve za ležišče oziroma posteljo. Uskladiti moramo dimenzije med posameznimi elementi opreme, da bo vse skupaj res dobro funkcioniralo.

Otroške posteljnine za različne otroške postelje

Zelo pomembno je, da je velikost otroške posteljnine dobro usklajena z merami ležišča. Ni pa nujno, da bomo lahko brez težav našli tak komplet posteljnine, še posebej to velja za manjše otroške postelje, ki ne sledijo standardnim dimenzijam. Sicer lahko za običajne postelje dobimo dobre izvedbe otroške posteljnine, za enojne postelje standardnih dimenzij se recimo uporablja otroška posteljnina 140x200, ki pokriva mnoge potrebe pri opremljanju otroške sobe. Če imamo manjšo posteljo, pa bomo morali najti druge rešitve.

Otroške posteljnine se uporabljajo že pri dojenčkih

Nestandardne dimenzije predstavljajo izziv pri opremljanju, a včasih lahko uberemo bližnjico in poskusimo posteljo preprosto opremiti s standardno dimenzijo, ki je meram najbližje. Tako je lahko otroška posteljnina 140x200 povsem primerna tudi za kakšne manjše postelje, ravno tako imamo seveda na voljo posteljnino v manjših merah v skladu s standardnimi dimenzijami otroških ležišč. Če smo dovolj vztrajni pri brskanju po ponudbi, bomo gotovo uspeli najti dobre opcije za praktično vsako posteljo.

Vzglavniki dopolnjujejo otroške posteljnine

Ne pozabimo še na druge nujne elemente otroške postelje. Že ob izbiri otroške posteljnine moramo pomisliti tudi na te, saj je treba posteljnino morda uskladiti z drugo opremo. Veliko pozornosti namenjamo odejam, ki vsekakor igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju kvalitetnega spanca, a podobno nalogo imajo tudi vzglavniki za otroke, ki jih je včasih še težje izbrati. Pri odejah točno vemo, kaj iščemo, vzglavnik pa ima različne lastnosti, ki jih ne poznamo tako dobro.

Predvsem je pomembno, da vzglavnik za otroke odgovarja malčku, ki ga bo uporabljal. Odrasli pogosto uporabljamo nekoliko bolj trde vzglavnike, ki nudijo odlično podporo vratu in hrbtenici. Otroci ne potrebujejo toliko podpore, zato so njihovi vzglavniki lahko bolj mehki, tudi bolj prijetni in udobni. Pravzaprav je čisto možno, da malček ne bo potreboval kakšnega posebnega vzglavnika. Še posebej pri mlajših otrocih moramo biti pozorni na to, koliko podpore sploh potrebuje njihova glava. Večji vzglavniki za otroke so lahko preveliki, saj imajo malčki relativno večjo glavo, ki se podpira kar sama, preden telo dovolj zraste, da se vzpostavi pravo razmerje. Vzglavnik mora biti torej dobro prilagojen otroku, kar velja tudi pri izbiri otroške posteljnine in druge opreme za otroško posteljo. 

Copyright © 2021
Pogoji poslovanja