August 26, 2021

Prednosti digitalnega tiska

Digitalni tisk velja za eno izmed najpriljubljenejših, najbolj razširjenih in najbolj uporabnih tehnik tiska danes. Naj gre za kataloge, koledarje ali vizitke, tisk na majice, tekstil ali blago oziroma izdelavo tiskovin kakšne druge vrste - digitalni tisk je v večini primerov priporočen način izdelave željenih izdelkov.

A kaj so prednosti in slabosti te novodobne tiskarske tehnike? Kdaj se odločiti za uporabo digitalnega tiska in kdaj izbrati katerega izmed drugih načinov kot so offset ali sitotisk? V nadaljevanju izveste to in še veliko več.

Povpraševanje po digitalnem tisku močno narašča, kajti napram klasičnemu offset tisku nudi veliko število prednosti. Omogoča tisk majhnih naklad in spremembo različnih grafik v sklopu istega naročila. Primarna prednost pa je kratek rok izdelave in dobave. Hitrejši postopek računalniške priprave ter optimizacija celotnega proizvodnega procesa z zmogljivimi tiskarskimi stroji so primarne prednosti digitalnega.

Hitrejši postopek računalniške priprave ter optimizacija celotnega proizvodnega procesa z zmogljivimi tiskarskimi stroji so primarne prednosti, ki jih ima digitalni tisk.

Kakšne so prednosti digitanega tiska?

Hitrost

Digitalni tisk je neverjetno hiter. Ko se podjetji v svojem poslovanju soočajo s zahtevnimi časovnimi roki in se ne morejo privoščiti zamujanja, najpogosteje posegajo po uporabi digitalnega tiska. Ta tehnike ne zahteva menjave plošč in procesa priprave tiskalnega stroja zato bo vaše naročilo v obdelavi hitreje kot pri offset tisku, od nekaterih ostalih vrst tiska pa se digitalni razlikuje tudi po tem, da ne zahteva zamudnega časa sušenja. Sodobni industrijski digitalni tiskalniki omogočajo tiskanje iz dveh strani hkrati, kar še dodatno prihrani pri časovnem trajanju postopka izdelave.

Cenovna učinkovitost

Krajši čas priprave se ne odraža zgolj v hitrejših rokih dokončanja projektov temveč tudi v manjših stroških izdelave tiskovin. Za tiskanje v manjših količinah (na primer do 1000 kosov, nekateri strokovnjaki v tiskarski industriji so mnenja, da tudi do 2000) je digitalni tisk tradicionalno ugodnejši od offset tiska.

digitalni tisk

Poleg naštetega, pa so tukaj še številne druge prednosti:

 • Barvna skladnost: digitalni tehnologija omogoča tisk tudi enega samega izvoda za takojšnjo primerjavo kakovosti barvne skladnosti, ostrine oz. ustrezno resolucijo. Preko računalnika se lahko takoj vnese potrebne korekture ali dopolnitve. Oblikovalcem omogoča tako hitro odzivnost naročnikovim zahtevam in neomejeno kreativnost.
 • Majhne naklade in minimalno naročilo izvodov: digitalni tisk ne potrebuje zahtevnega zagona, ki povzroča veliko število odpadnih izvodov in nepotrebnih stroškov zaradi porabe papirja, barv, energije, dela, časa in posledično stroškov. Zato naročilo ni podrejeno minimalni nakladi za amortizacijo zagonskih stroškov.
 • Personalizacija: možnost tiska posameznih izvodov z različno grafiko, obliko in dodelavo, ki jo omogoča sodobna programska oprema, nudi možnost personalizacije podobe in oblike
 • Rok izdelave: kratek čas priprave za tisk in pre-press postopek omogoča izvedbo naročila, od sprejema potrjene grafike do priprave za tisk, v le nekaj urah.
 • Delovno okolje: kompaktnost strojev, manjša prostorska zasedenost, uporaba sodobnih tehnologij in materialov, omejitev odpadkov omogočajo ureditev čistega in ne hrupnega delovnega okolja.
 • Cenovna ugodnost: hitrost proizvodnega procesa, ki odpravi veliko nepotrebnih stroškov omogoča ugodne in konkurenčne cene tiskanih izdelkov.
 • Širok izbor materialov: digitalna tehnologija omogoča tisk na skoraj vseh materialih od navadnega papirja do debelejšega kartona. Paleta mehkih in trdih materialov je zelo obširna: papir, samolepilne folije in različne plastične podlage, PVC in polipropilenske plošče, aluminij in druge kovinske podlage, tekstil in raznovrstna platna, plastificirane cerade, steklo, plexiglas, les ipd.
 • Visoka kakovost tiska: sodobni digitalni tiskalniki ponujajo vrhunsko kakovost tiska, popolni nadzor med tiskom in barvno neoporečnost nad celotno naklado, od začetnih do končnih izvodov.

Z digitalno tehnologijo in razvojem robotike so nastali hitri in zmogljivi rezalniki sposobni izreza po obliki, rezkanja robov ter posebnih dodelav za izdelavo raznovrstnih izdelkov in struktur.

Tisk na majice z digitalno tehnologijo

Zelo priljubljen postaja tudi digitalni tisk na majice.

Direktni digitalni tisk na majice je tehnika, ki se uporablja za tisk barvnih "color" motivov in grafik s prelivajočimi barvami. Barve so ekološko neoporočne in so primerna tudi za otroška oblačila.

tisk na majice

Prednosti in slabosti digitalnega tiska na majice

Prednosti:

 • neoporečne barve na vodni osnovi (primerne barve tudi za otroška oblačila)
 • možnost likanja preko motiva
 • primerno tudi za večje serije tiskov (visoko zmogljiv digitalni printer PARADIGM II)
 • možno kombiniranje digitalnega tiska in sitotiska
 • mehak otip tiska in dihanje (paroprepustnost) preko tiskanega motiva
 • možno tiskanje na bel poliester

Slabosti:

 • višji strošek tiska manjših količin majic
 • tiska se lahko le na bombažne artikle in ravne površine
 • pranje priporočljivo le do 40°C (za podaljšanje življenske dobe tiska)
 • uporaba sušilnega stroja se odsvetuje (za podaljšanje življenske dobe tiska)
 • ni možno tiskati Pantonske barvne lestvice

Copyright © 2021
Pogoji poslovanja