September 9, 2021

Kdaj je potrebno opraviti servis avtomobila? Potrebujete mali ali veliki servis?

Kaj je veliki in kaj mali avtoservis? Kdaj ga opraviti? Kakšne so približne cene? V članku boste našli odgovore na vsa ta in še nekatera druga vprašanja.

Vsi vemo, da moramo na svojih vozilih redno opraviti veliki in mali avtoservis, ampak zakaj? Odgovor je preprost. Tako kot vsak izmed nas za normalno delovanje potrebuje hrano, pijačo in občasnega zdravnika, tudi vaš avto potrebuje redno servisiranje, če želimo, da bo še naprej deloval tako, kot mora.

Kdaj je pravi čas za servis?

Predvsem glede vaše znamke in tipa vozila je odvisno, kdaj boste morali svoje jeklene konjičke pripeljati na avtoservis, bodisi mali bodisi veliki. Tovarniške smernice se med seboj razlikujejo, zato ni točno določenega termina, kdaj vozilo pripeljati na avtoservis, torej je najbolje pogledati vašo servisno knjižico, v kateri so določeni intervali servisiranja.

Mali servis priporočamo pri:

> 12,000km,
> 24,000km,
> 72,000km in
> 120,000km.

Veliki avtoservis pa pripročamo pri:

> 50,000km,
> 100,000km ter
> 150,000km.

Menjava motornega olja in filtra/ov sta vedno potrebna na obeh, velikih in malih servisnih intervalih. Kaj točno menjati je v veliki meri odvisno od znamke in modela vozila, v grobem pa smo veliki in mali avtoservis razdelali spodaj.

Mali oziroma hitri servis avtomobila skrbi za redno vzdrževanje tistih delov avtomobila, ki se redno obrabljajo in zahtevajo menjavo, ne predstavljajo pa velikega posega v avtomobil. Mali servis je tisti, ki skrbi, da je avto v odlični formi, pri njem pa se vedno opravi tudi diagnostika vozila, ki nas opozori na morebitne težave. Te lahko še pravi čas odpravimo in si tako prihranimo velike stroške ob večji okvari. Mali avtoservis opravimo glede na navodilo v servisni knjižici, na primer na 15.000 kilometrov – odvisno od znamke, modela in tipa vozila.

veliki servis

Kaj vključuje mali servis?

 • Menjava olja in oljnega filtra,
 • pregled in mazanje šasije,
 • pregled vseh filtrov, tekočin, cevi,
 • pregled zavor,
 • pregled emisij,
 • pregled pnevmatik (centriranje)

Mali servis vozil vključuje vse tiste storitve, ki so potrebne za redno vzdrževanje vašega vozila:

 • računalniška diagnostika;
 • menjava olja in oljnega filtra;
 • menjava drugih filtrov;
 • menjava svečk;
 • menjava zavor …

Zakaj se velja odločiti za mali servis? Kadar se avto dobro vzdržuje in se tudi pravočasno zazna vse manjše težave, boste imeli občuten prihranek, saj je redno servisiranje in sprotno odpravljanje težav precej cenejše kot kasnejša velika popravila. Najbolj nujna je menjava olja ter oljnega filtra, pri ostalem pa se sledi navodilom servisne knjige oziroma se poskrbi za menjave in popravila po potrebi oziroma glede na izrabljenost.

Veliki servis običajno zajema:

> vse kar spada pod manjši avtoservis, poleg tega pa še:
> menjava vseh filtrov, tekočin in svečk,
> menjava jermena in napenjalca jermena glede na interval, določen s strani proizvajalca,
> menjava mikro jermena,
> vodna pumpa,
> pregledati je potrebno zavore, hladilni sistem, menjalnik (olje), cevi od turbine do sesalnega kolektorja, manšete, podvozje (roke, stabilizatorji, amortizerji), izpušni sistem,pnevmatike.

Vsak glavni, pa tudi manjši avtoservis seveda predstavlja tudi strošek, zato se ljudje pogosto sprašujejo, kje opraviti servisne storitve, da denarnica ne bo preveč trpela.

Prva rešitev je vedno lahko originalni pooblaščeni avtoserviser za vašo znamko. Prednost je predvsem ta, da boste na pooblaščenem avtoservisu dobili tudi garancijo za zamenjane dele, vaši avtodeli pa bodo originalni. Vsi se tudi dobro zavedamo, da lahko takšnim avto serviserjem nekako bolj zaupamo. Slabost je ta, da boste za tak servis odšteli nekoliko več, kot če bi storitev opravili pri nepooblaščenem avtoserviserju, saj imajo delovne ure višjo ceno.

Druga rešitev je ta, da preko znancev, kolegov, interneta ali oglasov izberemo enega od nepooblaščenih avtoserviserjev, ki vam bodo ceno servisa prav gotovo znižali v primerjavi s pooblaščenim avtoserviserjem.

Tretja možnost, ki je lahko tudi najcenejša pa je ta, da v trgovinah z avtodeli, ali preko spleta, kupite ves potrebni material, ga odnesete svojemu avtoserviserju, ki vam bo pri tem zaračunal le delovne ure.

Cene velikih avtoservisov se lahko zelo razlikujejo, predvsem glede na znamko vozila. Težko je tudi vnaprej predvidevati, kakšna bo cena, zato je najbolje podjetjem poslati povpraševanja, ki vam nato odgovorijo z grobim predračunom, ki jih lahko nato med seboj primerjate in se odločite za vam najljubšo opcijo. V grobem lahko za takšne vrste avtoservisa pričakujemo ceno med 200€ in 500.

Če vas zanima več o servisu avtomobila, si oglejte video:

 

Copyright © 2021
Pogoji poslovanja