August 27, 2021

Kako poskrbeti za izpušni sistem vozila?

S svojim vozilom se pogosto zapeljemo na kakšne daljše poti, včasih tudi po razgibanem terenu, v hude klance ali po ovinkastih cestah. V vsakem trenutku se zanašamo na to, da bo vozilo dobro delovalo in nas ne bo pustilo na cedilu. Običajno lahko pričakujemo, da bomo pri vožnji zelo zadovoljni, a lahko se hitro pojavijo težave, če za svoj avto ne skrbimo tako, kot bi morali. Vzdrževanje je ključna odgovornost vsakega voznika, še posebej pa se posvetimo tistim sistemom, ki so pri vožnji vedno pod obremenitvami.

Gotovo najprej pomislimo predvsem na motor, menjalnik, zavorni sistem in druge ključne komponente vozila, a pri tem ne pozabimo na izpušni sistem, ki brez premora deluje vedno, ko je avto vžgan. Tako mora opravljati svoje delo brez težav, sicer se lahko hitro pokažejo nekatere neugodne posledice. Težave pri delovanju izpušnega sistema so lahko prav tako nevarne kot pri zavornem sistemu, saj izpuh skrbi za odvajanje strupenih plinov in drugih nevarnih snovi, ki nastajajo pri delovanju motorja. Gotovo ne želimo, da bi ta material našel pot v potniško kabino, saj dobro poznamo primere, ko je to privedlo do smrti. Na srečo pa ni težko poskrbeti za dobro pripravljen izpušni sistem, pravzaprav lahko vse opravi kar naš avtomehanik.

izpušni sistemi

Izpušni sistem si zasluži nekaj dodatne pozornosti

Kakšnega posebnega dela verjetno ne bo, je pa treba sistem redno pregledovati, da se prepričamo, da ni prišlo do kakšnih zamašitev in drugih problemov. Pregledamo katalizator in druge ključne komponente, pri dizelskih sistemih pa imamo še posebno nalogo, da preverimo tudi filter trdnih delcev, ki zahteva nekaj več pozornosti.

DPF filter, ki sestavlja izpušni sistem dizelskega vozila

Dizelski avtomobili delujejo precej podobno kot bencinski, saj gre še vedno za enaka načela izgorevanja goriva v batnem motorju. A razlike v gorivu niso zanemarljive, zato pa tudi imamo različna vozila in različne vrste goriv, s katerimi dosegamo različne končne učinke. Dizelska vozila se pogosto obnesejo bolje kot bencinska, a njihovi izpušni sistemi zahtevajo nekaj več vzdrževanja.

To pa zato, ker dizelsko gorivo pri izgorevanju v motorju pušča za seboj strupene snovi v obliki drobnih trdnih delcev. Ti zaidejo v izpušni sistem in lahko uidejo v okolje, kar bi bilo zelo nevarno za ljudi in naravo. Da se to ne bi zgodilo, gre izpuh skozi DPF filter, ki ujame trdne snovi v plinih in preprečuje uhajanje v okolje. Načeloma lahko računamo na to, da bo ta filter zelo dobro deloval, a v praksi se lahko zgodi, da se zamaši in začne delati težave. 

izpušni sistem

Izpušni sistem pri dizelskih vozilih vključuje tudi DPF filter, ki zahteva pregled in čiščenje

Tako je med rednimi vzdrževalnimi opravili pregledovanje filtra, po potrebi pa je treba filter tudi očistiti. Tega ne moremo opraviti doma, saj je treba izpušni sistem razstaviti in filter odstraniti, pri tem pa tvegamo, da bo strupeni material ušel v okolje. Na srečo imamo na voljo profesionalne storitve, ki ta postopek močno poenostavijo.

Izpušni sistem v oskrbi izkušenih serviserjev

Najbolje bo, da svoj avtomobil zaupamo v oskrbo avtomobilskim serviserjem, ki dobro poskrbijo tudi za izpušni sistem. Pravzaprav je ravno odstranitev DPF filtra in čiščenje nabranega materiala med ključnimi storitvami, zaradi katerih se odločamo za obisk avtomehanične delavnice. Te storitve se splača izkoristiti, saj dobro poskrbijo za pripravljenost izpušnega sistema.

Serviserji imajo za čiščenje filtra posebno opremo, ki delo pravzaprav opravi sama. Še vedno je treba opraviti odstranitev DPF filtra, nato pa se filter odloži v posebno napravo, ki čiščenje opravi v varnem neprepustnem okolju, tako da ne tvegamo težav zaradi uhajanja strupenih snovi. Celoten postopek je zato precej enostaven in hitro opravljen, posledično je storitev tudi dovolj poceni, da lahko na ta način redno skrbimo za zdrav izpušni sistem

Pri serviserjih lahko naročimo tudi nov DPF filter, če se stari pogosto maši ali pa se pojavljajo kakšne druge težave. Včasih je povsem smiselno filter zamenjati, v nekaterih primerih se ga lahko celo odstrani, a to so postopki, o katerih se moramo pozanimati pri mehaniku, da ne bomo v kakšnem prekršku ali pa obremenjevali izpušnega sistema.

Druge storitve za izpušni sistem

Pri dizelskih vozilih se upravičeno osredotočamo na filter trdnih delcev, a tega izpušni sistemi bencinskih vozil nimajo, pa kljub temu zahtevajo kar nekaj pozornosti pri dolgoročni uporabi in vzdrževanju. Filter trdnih delcev namreč ni edina pomembna komponenta izpušnega sistema, tam najdemo še nekaj nujnih elementov, ki jih je treba dobro vzdrževati.

Tako ima vsak avtomobilski izpušni sistem katalizator, ki ga je pametno preveriti pri vzdrževalnih posegih in pregledih. To je ključni element v izpušnem sistemu, ki skrbi za nevtralizacijo strupenih plinov, preden uidejo v okolje. To nalogo zelo zanesljivo opravlja, a obenem je katalizator precej dovzeten tudi za kakšne poškodbe, zato se splača vsaj občasno preveriti, če je z njim vse v redu.

Serviserji opravljajo kompletne preglede in vzdrževanje izpušnih sistemov. Tako bomo za svoje vozilo dobro poskrbeli, ne da bi se morali sami ukvarjati s kakšnim zahtevnim delom ali soočati s kakšnimi posebnimi opravki, pa tudi cene niso pretirane.

Copyright © 2021
Pogoji poslovanja